Jak rozpoznać dobrą kawę?

Wiele osób twierdzi, że „kawa to kawa” i nie ma znaczenia, w jaki sposób ją przyrządzimy. A jednak czasem ten czarny trunek smakuje nam lepiej, a czasem gorzej. Od czego to zależy? Decydującą rolę pełni ekspres do kawy, a może rodzaj użytych ziaren? Wątpliwości w tej kwestii wyjaśniamy w naszym artykule.

Jak powinna smakować kawa?

Większość osób, oceniając smak kawy, ogranicza się do stwierdzenia „dobra” lub „niedobra”. Znawcy tego tematu potrafią jednak wskazać więcej określeń, aby precyzyjnie zidentyfikować jej smak. Kawa może bowiem posiadać większą lub mniejszą kwasowość, goryczkę, cielistość, zbalansowanie i tak dalej. Poszczególne kawy będą się od siebie również różniły aromatem i wyglądem. Oczywiście oceniając kawę należy się przede wszystkim kierować własnym gustem, a nie opiniami baristów. Warto jednak poznać kilka podstawowych pojęć ze świata kawy, by po prostu stać się bardziej świadomymi konsumentami. Dobrą kawę przygotujemy dzięki wysokiej jakości ziarnom, a także kupując solidny ekspres do kawy.

Dlaczego kawa w ziarnach?

Nie oszukujmy się, dobra kawa nie powstanie z jakiejś pierwszej, lepszej mielonki. Do jej wykonania potrzeba wysokiej jakości ziaren. Tylko świeżo zmielona kawa może dać odpowiedni smak i aromat. Warto przy tym stawiać na dobre i sprawdzone palarnie kawy – polskie, brytyjskie, hiszpańskie, kolumbijskie, włoskie i inne. Poszczególne rodzaje kawy mogą się różnić określonymi parametrami, w tym składem, stopniem palenia, a także zawartością kofeiny. Jeśli chodzi o skład najpopularniejsza jest stuprocentowa Arabica ze względu na jej charakterystyczny, nieco słodkawy smak. W zależności od pochodzenia ziaren możemy wyczuć w naszej kawie dodatkowo lekkie nuty wanilii, czekolady, orzechów laskowych oraz cynamonu. Z takich, wysokiej jakości ziaren nasz ekspres do kawy przygotuje nam perfekcyjny, czarny trunek.

Jaki ekspres do kawy?

Jakość wykonanej kawy zależy też w dużej mierze od samego ekspresu. Warto postawić na solidny i sprawdzony sprzęt znanego producenta. Dzięki temu uzyskamy najlepszy, możliwy efekt. Przede wszystkim wysokiej jakości ekspres do kawy będzie posiadał niezawodny młynek do kawy, który perfekcyjnie rozdrobni ziarna i „wyciśnie” z nich całą esencję. Niskiej jakości młynki mogą natomiast powodować powstanie charakterystycznego pyłu albo nagrzanie ziaren, które spowoduje zwiększenie poziomu goryczki w kawie. Nie zostanie zatem wyodrębniony jej prawdziwy smak i aromat. Dodatkowo kiepskiej jakości ekspresy do kawy mogą niedokładnie rozdrabniać ziarna, co nie zapewni kawie odpowiedniej mocy.