Kaszka, kleik, a może bułeczka? Co podawać maluszkowi, aby chętnie jadł śniadanie?

Nawyki żywieniowe ukształtowane w dzieciństwie rzutują na sposób odżywiania w przyszłości, dlatego już na tak wczesnym etapie warto przyzwyczaić dziecko do śniadań. Zastanawiasz się, co przygotować na pierwszy posiłek dnia, aby maluch jadł go z wielką przyjemnością? Oto kilka wskazówek.

Niemowlęta w okresie rozszerzania diety są najbardziej otwarte na doświadczenia smakowe. Warto wykorzystać ten moment, aby utrwalić prawidłowe nawyki żywieniowe. To ważne, ponieważ – jak podkreślają eksperci – sięganie po odpowiednie produkty spożywcze może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych w dorosłym życiu.

Śniadanie – niezwykle ważny posiłek

Śniadanie jest pierwszym posiłkiem w ciągu dnia i odgrywa bardzo istotną rolę. Nie tylko zaspokaja głód po nocnej przerwie i zapewnia energię, ale jest też świetną okazją do kształtowania dobrych przyzwyczajeń – po to, by jedzenie śniadania stało się dla dziecka czymś oczywistym.

Jak powinno wyglądać śniadanie małego dziecka?

Jeżeli chcesz, aby maluch z dużym apetytem sięgał po śniadanie, musisz zadbać o urozmaiconą postać posiłku. Pamiętaj też, że powinien on dostarczyć dziecku odpowiednią porcję składników odżywczych.

Zastanawiasz się, czy dobrym rozwiązaniem będzie kaszka manna lub kleik ryżowy? A może lepszym pomysłem okaże się bułeczka? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wiele zależy od wieku dziecka, a co za tym idzie – jego umiejętności gryzienia i przeżuwania pokarmów.

  • Kaszka manna lub kaszka zbożowa

To zawsze świetne rozwiązanie – niezależnie od wieku malucha. Aby jednak mieć pewność, że dziecko otrzymuje niezbędne składniki odżywcze, warto skorzystać z gotowych kaszek mlecznych oraz bezmlecznych, np. BoboVita.

Przykładowo porcja kaszki mleczna manna banan morela  dostarcza:

  • 27%* witaminy D,
  • 68%* witaminy C,
  • 57%* wapnia,
  • 55%* żelaza,

* % zalecanego dziennego spożycia w 1 porcji

  • Kleik ryżowy

To dobry pomysł na śniadanie, jeśli nie chcesz jeszcze podawać maluchowi produktów zawierających gluten. Gotowe kleiki dostępne są w wersji mlecznej i bezmlecznej (odpowiedniej dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego).

  • Bułeczki z dodatkami

Rozpoczęcie dnia od bułki lub innego pieczywa z dodatkami (np. z wędliną, serem, pastą jajeczną czy warzywami) to dobre rozwiązanie, ale wyłącznie dla starszych dzieci.

Śniadanie przyrządzane z myślą o dziecku musi być dostosowane do jego wieku. Najbardziej uniwersalną formą posiłku wydają się kaszki pełnoziarniste oraz pszenne, a także kleiki ryżowe. Doskonale sprawdzają się zarówno w przypadku niemowląt, jak i dzieci starszych (np. po dodaniu kawałków owoców). Są dostępne w wielu różnych wariantach i dostarczają niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie zapewniają różnorodność smakową.

Dodaj komentarz