Czajnik elektryczny czy tradycyjny. Zalety i wady obu rozwiązań

Czajnik powinien przede wszystkim szybko gotować wodę – w końcu to jego podstawowa funkcja. Jednak przy zakupie nowego urządzenia warto także zwrócić uwagę na to, z jakich materiałów jest wykonany i jak wygląda. Ci, którzy stawiają na tradycję, sięgają po klasyczne czajniki z gwizdkiem, zaś ci, dla których liczą się różnorodne dodatkowe funkcje, chętniej kupują czajniki elektryczne. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań?

Z tekstu dowiesz się:

  • kiedy warto kupić czajnik elektryczny;
  • jakie są plusy i minusy czajników tradycyjnych.

Tradycyjny czajnik z gwizdkiem raczej kojarzy się z czasami dzieciństwa, chociaż nadal w wielu domach wykorzystuje się tego typu urządzenia. Nie da się jednak ukryć, że większość z nich została zastąpiona przez nowoczesne czajniki elektryczne. Czy faktycznie czajniki elektryczne są lepsze niż te klasyczne? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że liczba dostępnych na rynku modeli zarówno wśród tradycyjnych, jak i nowoczesnych urządzeń może być wręcz przytłaczająca. Dlatego zanim podejmiesz decyzję o zakupie kolejnego czajnika, dowiedz się, jakie są wady i zalety obu rozwiązań.

Czajnik tradycyjny – zalety

Zacznijmy od czajnika tradycyjnego. Jakie są jego podstawowe zalety?

  • Jeżeli używa się go na kuchence gazowej, koszty użytkowania są niższe niż w przypadku czajników elektrycznych.
  • Można go kupić za stosunkowo niewielką cenę.
  • Bez problemu da się dobrać kolor urządzenia, jego pojemność i kształt do swoich potrzeb – na rynku istnieje wiele modeli.
  • Wykorzystuje gwizdek do sygnalizowania zagotowania wody.
  • Jest tradycyjnym rozwiązaniem, przez co ma wielu zwolenników.

Klasyczne czajniki – czy mają jakieś wady?

Zanim sięgnie się po klasyczny czajnik, warto rozważyć także jego wady. Tu powinno się wymienić m.in.: długi czas potrzebny do zagotowania wody; obowiązek częstszego czyszczenia z osadów z kuchenki; możliwość używania czajnika tylko na określonym rodzaju kuchenki, np. gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej (niewiele modeli da się wykorzystywać na kilku rodzajach płyt); brak dodatkowych funkcji poza gotowaniem wody; stale zajęty jeden z palników.

Czajnik elektryczny – największe zalety

Czajnik elektryczny cieszy się dużo większą popularnością od swojego klasycznego odpowiednika. Popularność ta wynika z zalet tego rozwiązania. Można powiedzieć, że na plus dla czajników elektrycznych zalicza się m.in.:

  • krótki czas potrzebny do zagotowania wody – nawet dwa lub trzy razy szybszy niż w przypadku tradycyjnych czajników;
  • automatyczny wyłącznik po zagotowaniu wody lub podniesieniu czajnika z podstawy;
  • zabezpieczenie przed uruchomieniem czajnika przy zbyt niskim poziomie wody w urządzeniu i tym samym przed spaleniem grzałki;
  • wygodne oznaczenia poziomu wody – można zagrzać dokładnie taką ilość, jaka jest Ci potrzebna;
  • grzałka umieszczona na płasko albo schowana, aby ułatwić czyszczenie czajnika;
  • dodatkowe funkcje, np. możliwość ogrzania wody do określonej temperatury, podświetlenie;
  • duży wybór różnorodnych modeli, także tych w tradycyjnym stylu;
  • dodatkowy filtr antyosadowy, który oczyszcza wodę z większych cząstek kamienia.

Czajniki elektryczne – wady nowoczesnych urządzeń

Nie da się ukryć, że nowoczesne urządzenia również mają swoje wady – jest ich jednak zdecydowanie mniej niż w przypadku tradycyjnych czajników. W zasadzie wymienia się tylko dwie. Pierwsza z nich to wyższe koszty użytkowania, chociaż te różnice na pewno nie są ogromne. Druga to wyższe koszty zakupu, ale warto pamiętać, że ponosi się je raz na kilka lat.