Czekolada – królowa słodyczy

Czekolada to przysmak, który kochają praktycznie wszyscy, a jej popularność nie maleje od setek, ba, nawet tysięcy lat. Ponadto jesteśmy skłonni postawić orzechy przeciwko dolarom, że to nigdy się nie zmieni i ludzie w odległej przyszłości nadal będą delektować się jej niepowtarzalnym smakiem i zachwycać kuszącym aromatem.

Krótka historia czekoladowego przysmaku

Jedno jest pewne, aby poznać historię czekolady, trzeba przenieść się wiele wieków wstecz do Ameryki Łacińskiej. To tam, w starożytnej Mezoameryce, około 4000 lat temu starożytna cywilizacja Olmeków opracowała przyrządzanie czekolady z ziaren kakaowca. W następnych wiekach z tradycji picia czekoladowego napoju chętnie korzystali Majowie, dla których nie był to zwykły napój tylko napój bogów. Sama procedura jego przygotowywania była swoistą celebracją – na początku należało rozetrzeć ziarna kakaowca, następnie dodać do nich pikantną papryczkę chili i miód, a na samym końcu przelać napar z naczynia do naczynia, aby uzyskać obfitą piankę. Można spodziewać się zatem, że ówczesny, czekoladowy napój nie prezentował się gorzej od tych podawanych obecnie w ekskluzywnych restauracjach. Co działo się potem? W telegraficznym skrócie – czekoladę w spadku od poprzednich cywilizacji otrzymali Aztekowie, a następnie trafiła ona na początku XVI wieku do Europy.

Czemu warto jeść czekoladę?

Czy warto jeść czekoladę? Jak najbardziej! Oczywiście jeśli mówimy o jej naturalnym obliczu, które zawiera nawet do 600 substancji pozytywnie wpływających na nasz wigor i zdrowie. Najważniejszymi z nich są:

  • węglowodany,
  • magnez,
  • niacyna,
  • żelazo,
  • teobromina,
  • fenyleotyloamina.

Przepyszne przepisy na czekoladowe desery

Jesteście fanami czekolady? Jeśli tak, koniecznie musicie sprawdzić nasze cztery wyjątkowe przepisy na przepyszne desery. A oto i one:

Aż na samą myśl o powyższych deserach robi się słodko! Nie wiemy jak wy, ale niezwłocznie idziemy do kuchni przygotować jeden z nich!

Dodaj komentarz