Aromatyczna kawa ziarnista – sprawdź co warto wiedzieć podczas jej wyboru

Jeśli chcesz zaparzyć w ekspresie aromatyczną małą czarną, potrzebna będzie dobrej jakości kawa ziarnista. Wie o tym każdy barista i prawdziwy miłośnik tego napoju. Masz w domu ekspres do kawy z młynkiem? Korzystaj z tego! Podpowiadamy, jak wybierać najlepsze ziarna i są wziąć pod uwagę.

Świeżość to podstawa – jak wybrać aromatyczną kawę?

Jeśli zdarza Ci się bywać w dobrych kawiarniach, na pewno zauważyłeś, że barista rozpoczyna przygotowanie kawy od… uruchomienia młynka. Choć hałas tego urządzenia niekiedy zakłóca rozmowy, to właśnie dzięki niemu może powstać prawdziwie aromatyczna kawa. Świeżo zmielone ziarna to podstawa! Dlaczego? Niektóre nuty smakowe i zapachowe ulatują już w kilka minut po zmieleniu kawy. Odpowiada za to proces utleniania, czyli – krótko mówiąc – kontakt z powietrzem. Z tego powodu ziarna należy mielić tuż przed parzeniem, tak samo, jak robi to barista w kawiarni. Jeśli masz w zwyczaju kupować mieloną kawę w paczkach, jej jakość nigdy nie będzie tak wysoka, jak w przypadku całych ziaren. Dlatego lepiej wyposażyć się w ciśnieniowy ekspres do kawy z młynkiem, który automatycznie rozdrobni ziarna przed parzeniem.

Arabica czy Robusta? Kilka słów o gatunkach kawy

Zastanawiasz się, na co zwracać uwagę, kiedy chcesz wybrać naprawdę dobrą kawę ziarnistą? Pierwszym istotnym aspektem jest jej gatunek. Chociaż na świecie istnieje ponad 100 różnych gatunków kawowca, jedynie 2 z nich są przez nas wykorzystywane do parzenia czarnego napoju – Arabica i Robusta. W sprzedaży znajdziesz kawę w 100% jednego gatunku, ale także ich mieszanki, które – w zależności od zastosowanych proporcji – różnią się od siebie smakiem i aromatem.

Za najbardziej wyrafinowaną kawę uważa się 100% Arabikę, którą charakteryzuje łagodniejszy, bardziej zniuansowany smak i wyraźny aromat. Ziarna tego gatunku wyróżnia jednak mniejsza zawartość kofeiny, niż w przypadku rzadziej uprawianej Robusty. Ta druga ma ostrzejszy, gorzki smak i często wchodzi w skład mieszanek do espresso. To właśnie jej ziarnom zawdzięcza się cremę, czyli gęstą piankę na powierzchni kawy z ekspresu ciśnieniowego.

Co wpływa na smak kawy – ja­k rozpoznać dobre ziarna?

O doskonałym aromacie i smaku kawy decyduje nie tylko gatunek ziaren czy umiejętności baristy. Wybór dobrej jakości mieszanki to prawdziwa sztuka. Na co zwrócić uwagę, jeśli chcesz kupić świetnej jakości kawę ziarnistą?

  • Data palenia – na opakowaniu powinna znajdować się informacja o tym, kiedy ziarna były palone. Im są świeższe, tym bardziej aromatyczna będzie kawa. Zgodnie z poradami ekspertów w tej dziedzinie, najlepiej wykorzystać ziarna przed upływem 4 miesięcy od palenia.
  • Rodzaj palenia – w sprzedaży najłatwiej jest znaleźć ciemno palone ziarna, idealne do espresso. Chcesz spróbować metod przelewowych? Wybierz kawę jasno paloną.
  • Opakowanie – smak i zapach kawy bardzo łatwo się utlenia, dlatego upewnij się, że ziarna są szczelnie zapakowane.
  • Pochodzenie – choć większość kawy produkowanej na świecie pochodzi z jednego gatunku kawowca, kraj pochodzenia ziaren ma wpływ na obecne w nich nuty zapachowe.