Pięć produktów, które naturalnie wzmacniają odporność

Początek jesieni to czas, kiedy wiele osób cierpi na różnego typu infekcje. Katar, kaszel, brak energii i pogorszone samopoczucie – nieprzyjemne objawy dotykają także Ciebie? Pora wprowadzić do menu produkty, które naturalnie poprawiają odporność. Drobne zmiany na talerzu mogą sprawić, że w okresie jesienno-zimowym będziesz cieszyć się doskonałą kondycją. Okazuje się, że sposobem na lepszą odporność może być nie tylko kapusta kiszona czy czosnek, ale też produkty konopne!

Kiszonki – nie tylko kapusta

Jednym z najbardziej popularnych produktów w polskiej kuchni, które mogą w naturalny sposób poprawić odporność, są różnego rodzaju kiszonki. Nie bez powodu to właśnie zimą częściej sięgamy po ogórki kiszone lub przygotowujemy gorącą zupę z kiszonej kapusty. Wszelkie kiszonki doskonale wpływają na florę bakteryjną, a ta – kiedy prawidłowo funkcjonuje – może w istotny sposób poprawiać odporność. Dodatkowo kiszone warzywa są rewelacyjnym źródłem witamin i minerałów, między innymi witaminy C, która dobrze wpływa na układ immunologiczny.

Oprócz tradycyjnej kapusty kiszonej czy ogórków kiszonych, warto sięgnąć po mniej popularne produkty. Sprawdzą się na przykład kiszone buraki, które są świetnym źródłem cennej betainy, a także kiszone pomidory, które są bardzo znane na Ukrainie. Warto też dodawać do potraw kiszony czosnek, który znany jest ze swoich pozytywnych właściwości. A skoro o czosnku mowa…

Czosnek – jak najczęściej dodawaj go do potraw

Pamiętasz, kiedy Twoja babcia podawał Ci czosnek, gdy byłeś przeziębiony? Nie każdy wie, że czosnek działa niemal tak samo jak antybiotyk. Szybko zwalcza szkodliwe drobnoustroje i różnego typu infekcje. Jednocześnie czosnek to produkt naturalny, więc jego spożywanie nie wpływa na organizm w takim stopniu jak antybiotyki z apteki. Warto wiedzieć, że czosnek nie tylko poprawia odporność i zwalcza infekcje, ale też dobrze wpływa na układ pokarmowy oraz… odmładza! Dzieje się tak, ponieważ czosnek to świetne źródło przeciwutleniaczy. Dodawaj go do potraw jak najczęściej, a Twój organizm z pewnością będzie Ci wdzięczny.

Produkty konopne

Od pewnego czasu naturalne artykuły konopne cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Zarówno suplementy diety, tworzone na bazie konopi siewnej, jak i żywność – na przykład olej konopny czy herbatka konopna – mają wiele cennych właściwości. Mogą one poprawiać ogólną kondycję organizmu, a oprócz tego są świetnym sposobem na obniżenie stresu. Jeśli okres jesienno-zimowy to czas, kiedy zmagasz się z pogorszonym nastrojem, produkty konopne powinny jak najszybciej znaleźć się w Twojej kuchni. Zawarte w nich substancje aktywne mogą być też wsparciem dla naturalnej odporności organizmu.

Naturalne artykuły konopne tworzone są na bazie konopi siewnej. Wiele z nich zawiera CBD. Jest to substancja aktywna o licznych, pozytywnych właściwościach. Doskonałym przykładem jest olej CBD, który bije rekordy popularności. Nie tylko może poprawiać odporność, ale też zawiera cenne kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Dzięki temu może on zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na zdrowe tłuszcze.

W okresie jesienno-zimowym warto szczególnie zadbać o swój organizm. Ciekawą propozycją może być Olej CBD z czosnkiem i imbirem. Dodatkowe składniki mogą poprawiać odporność, działać antybakteryjnie i wspierać organizm w czasie infekcji. Oprócz tego olej CBD z czosnkiem i imbirem, dzięki zawartości wielu cennych substancji, może pozytywnie wpływać na pracę jelit, obniżać ciśnienie, a nawet… zmniejszać apetyt na niezdrowe przekąski.

Fermentowane produkty mleczne

Należysz do osób, które wprost przepadają za fermentowanymi produktami mlecznymi, a kefir to najlepszy pomysł na drugie śniadanie? Bardzo dobrze – warto spożywać ich jak najwięcej, szczególnie jesienią. Podobnie jak kiszonki, tak i fermentowane produkty mleczne doskonale wpływają na florę bakteryjną jelit, co przekłada się na prawidłową pracę układu immunologicznego. Oprócz jogurtu, kefiru czy maślanki możesz sięgnąć również po mleko acidofilne, które znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością.

Chrup orzechy dla zwiększenia odporności

Czas na dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy uwielbiają orzechy i jest to ich ulubiona przekąska. Orzechy są bardzo bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Dzięki temu stanowią bardzo cenne uzupełnienie zdrowej diety. Jesienią warto sięgnąć przede wszystkim po orzechy brazylijskie, które zawierają mnóstwo selenu. Selen hamuje rozwój wirusów i bakterii, a przy tym poprawia odporność. Sprawdzą się również nerkowce, które są bardzo bogate w cynk. Może on wspierać organizm w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienia.

Jesień – czas, kiedy warto zadbać o swoją dietę

Choć zdrowe odżywianie najłatwiejsze jest latem, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw i owoców, warto zadbać o swoją dietę również jesienią. To właśnie wtedy organizm wystawiony jest na próbę – kiedy z każdej strony atakują go infekcje, a połowa współpracowników nie rozstaje się z chusteczką, konieczne jest dodatkowe wsparcie układu immunologicznego. Kiszonki, produkty konopne, orzechy czy fermentowane produkty mleczne – im częściej będziesz je spożywać, tym mniejsze ryzyko, że przeziębienie dopadnie również Ciebie.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3062638/

http://www.czytelniamedyczna.pl/6244,konopie-cannabis-l-jako-rldo-kanabinoidlw-stosowanych-w-terapii.html

Dodaj komentarz