Witamina C – dlaczego tak powszechne są jej niedobory?

Witamina C uznawana jest za tą z witamin, której nie powinno brakować naszemu organizmowi. Przecież zjadamy sporo owoców zawierających witaminę C, a w okresie przeziębienia stosujemy tabletki z witaminą C, prawda? Jednak okazuje się, że zdecydowana większość z nas może doświadczać niedoboru witaminy C. Wynika to ze zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C. Jak rozpoznać, czy także nas dotyczy niedobór witaminy C? I jak skutecznie mu zapobiegać?

Witamina C – zapotrzebowanie i objawy niedoboru

Dla każdej witaminy ustalono dzienne zapotrzebowanie – jest to minimalna ilość witaminy, która powinna być dostarczona w ciągu dnia. Ma to na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu. Okazuje się jednak, że ustalone przed laty zapotrzebowanie na witaminy dziś traci na aktualności – a szczególnie dotyczy to witaminy C. Dlaczego?

Witamina C to bardzo silny antyutleniacz, chroniący organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. A dziś bardziej niż kiedykolwiek jesteśmy narażeni na ich działanie. Stres, zanieczyszczenia środowiska, metabolity leków, przetworzona dieta – to najwięksi nasi wrogowie, generujący bardzo duże ilości wolnych rodników. Z ich ciągłego działania na nasz organizm wynika zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Inne czynniki wskazujące na potrzebę suplementacji witaminy C to:

– palenie papierosów i spożywanie alkoholu

– miażdżyca

– nadciśnienie

– cukrzyca

– regularne uprawianie sportu

– okres okołomenopauzalny

– osłabienie kości, osteoporoza, złamania i urazy, długotrwałe unieruchomienie

– profilaktyka anti – aging

– nadwaga i otyłość

Ustalone zapotrzebowanie na witaminę C dla osoby dorosłej to średnio 1 mg na kg m. c., co daje kilkadziesiąt mg na dobę. To zdecydowanie za mało, gdyż wedle najnowszych danych potrzebować możemy nawet 1000 – 2000 mg!

Objawy umiarkowanego niedoboru witaminy C są mało specyficzne i obejmują spowolnione gojenie się ran, przyspieszone starzenie się skóry, osłabienie odporności, bóle i zawroty głowy, osłabienie. Poważne niedobory witaminy C prowadzą do szkorbutu, czyli poważnego osłabienia układu mięśniowo – szkieletowego, anemii, wybroczyn na skórze oraz zaburzeń wzroku.

Źródła naturalnej witaminy C

Witaminę C należy dostarczać wraz z dietą – jej największe ilości znajdują się w aceroli, dzikiej róży, natce pietruszki, pomidorach, truskawkach, kiwi, cytrusach, papryce czy ziemniakach. Należy jednak mieć na uwadze, że obróbka termiczna zmniejsza przyswajalność witaminy C. Ponadto nie jesteśmy w stanie dostarczyć jej ilości rzędu 1 czy 2 gramów dziennie. I dlatego najlepiej jest suplementować witaminę C – ale należy wybrać naprawdę wartościowy suplement. Nie powinien on zawierać źle przyswajalnej przez organizm syntetycznej witaminy C, a jedynie naturalną witaminą C. Pozyskiwana jest ona najczęściej z jej najbogatszych źródeł występujących w przyrodzie, czyli aceroli i dzikiej róży. Taka naturalna witamina C przyswaja się niemal w 100%, Wysokiej biodostępności witaminy C sprzyjać może także forma preparatu – najlepsze są kapsułki, które trawione są znacznie szybciej niż tabletki. W szczególności polecane są witaminy Cheers, które składają się wyłącznie z naturalnych składników, pozbawione są chemicznych dodatków i gwarantują wysoką przyswajalność.

Jeśli stosujesz witaminę C zgodnie z zaleceniem producenta – przedawkowanie witaminy C jest mało prawdopodobne. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, a zatem jej nadmiar może być skutecznie usuwany wraz z moczem.

Dodaj komentarz